NABÍDKA JABLEK

Nabízíme široký sortiment různých odrůd jablek. Stačí si pouze vybrat ty, které Vám nejvíce chutnají.

James grieve

Původ

Skotsko. Vyšlechtil jej JAMES GRIEVE jako semenáč odrůdy Pottovo. Do praxe zavedla firma Dickson v Edinburgu v roce 1890.

Velikost

Střední až velká.

Slupka

Hladká, lesklá, pevná, pružná, mastná, v době zralosti velmi mastná. Základní barva je žlutozelená, později žlutá, oranžově až světle červeně žíhaná, na sluneční straně zvýrazněné, živě červené líčko, nejčastěji „rozmyté“. Lenticely malé až střední.

Tvar

Vyšší, kulovitý až široce tupě kuželovitý, nejširší těsně pod polovinou, oblý nebo jen nepravidelně naznačeně žebernatý.

Dužnina

Žlutobílá, křehká, velmi šťavnatá, dosti jemná, po rozkrojení málo hnědne. Chuť je sladce navinulá až mírně nakyslá, aromatická, velmi dobrá. Plody mírně voní.

Sklizňová zralost

Koncem srpna až do poloviny září, nejčastěji v prvním týdnu září.

Konzumní zralost

Dosahuje asi 14 dní po sklizni a vydrží do poloviny října i déle.

Šampion

Původ

Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd Golden Delicious a Coxova reneta.

Velikost

Velikost středně velká až velmi velká.

Slupka

Hladká až mírně drsná, tenká, pružná, zelenožlutá s červeným líčkem s nápadným pruhovaným žíháním a tečkami.

Tvar

Tvar kulovitý, u kalichu zúžený, lehce vlnitý.

Dužnina

Pevné konzistence, středně šťavnatá, navinule sladká, dobrá až výborná, krémová až žlutavě bílá.

Sklizňová zralost

Od poloviny do konce září, někdy i později.

Konzumní zralost

V listopadu.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).
Trvanlivost do ledna.

Gala

Původ

Odrůda byla vyšlechtěna křížením odrůd „Kidd´s Orange Red“ a „Golden Delicious“ na Novém Zélandu.

Velikost

Velikost střední až menší.

Slupka

Slupka hladká, slabě mastná, se základní barvou zpočátku nažloutlou, sytě žlutou, s krycí barvou jasně červenou, tvořící mramorování a nepravidelné žíhání.

Tvar

Souměrný, vysoce kuželovitý až lehce soudkovitý.

Dužnina

Dužnina pevná, chruplavá, přiměřeně šťavnatá, sladší, mírně aromatická, velmi dobrá, žlutavá.

Sklizňová zralost

V prosinci.

Konzumní zralost

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do března, i déle.

Bohemia gold

Původ

Odrůda pochází z České republiky. Jde o barevnou mutaci odrůdy „Bohemia“. Registrována byla v roce 2001.

Velikost

Velká

Slupka

Hladká, tenká, lesklá, se základní barvou zelenožlutou, později jasně žlutou, v níž prosvítají zřetelné lenticely.

Tvar

Kulovitý

Dužnina

Jemná, velmi šťavnatá, sladce navinulá, aromatická, výborná, nažloutlá.

Sklizňová zralost

V polovině září.

Konzumní zralost

V listopadu.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do března.

Bohemia red

Původ

Odrůda pochází z České republiky. Jde o barevou mutaci odrůdy „Rubín“. Registrována byla v roce 1994.

Velikost

Větší až velké.

Slupka

Tenká, suchá, hladká, se základní barvou žlutou, s krycí barvou tmavě červenou, později rozmytou téměř po celém plodu, někdy se rzivými lenticelami.

Tvar

Kulovitý

Dužnina

Šťavnatá, aromatická, navinule sladká, voňavá, krémové barvy.

Sklizňová zralost

Koncem září.

Konzumní zralost

Počátkem listopadu.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do ledna až února.

Melodie

Původ

Odrůda je původem z České republiky. Je křížencem odrůd „Šampion“ a „OR-38T-16″. Registrována byla v roce 1991.

Velikost

Střední až větší.

Slupka

Hladká, ojíněná, tenká, se základní barvou zelenožlutou, překrytou nafialově červeným líčkem.

Tvar

Široce kulovitě kuželovitý.

Dužnina

Chruplavá, jemná, středně šťavnatá, nakyslá až navinulá, aromatická, osvěžující, dobrá, bílá.

Sklizňová zralost

V polovině až koncem září.

Konzumní zralost

V prosinci.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).
Trvanlivost do ledna.

Golden delicous

Původ

Tuto odrůdu jako náhodný semenáč nalezl v roce 1890 A. H. Mullins ve městě Clay County ve West Virginii v USA. U nás byla povolena v roce 1959 zapsáním do Listiny povolených odrůd.

Velikost

Středně velká až větší.

Slupka

Hladká středně tenká, středně pevná, zpravidla suchá, mírně lesklá, se základní barvou zelenožlutou, později zlatožlutou.

Tvar

Kulovitý nebo někdy kuželovitý.

Dužnina

Středně pevná, chruplavá, jemná, mírně zrnitá, šťavnatá, navinule sladká až sladká, jemně aromatická, výborná, světle žlutá.

Sklizňová zralost

Koncem září až v druhé polovině října.

Konzumní zralost

V listopadu až prosinci.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).
Trvanlivost do března až dubna, v chladírnách do června.

Idared

Původ

Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd „Wagnerovo“ a „Jonathan“ v roce 1935 ve Výzkumné stanici ve městě Moscow (stát Idaho v USA).

Velikost

Středně velká až větší.

Slupka

Hladká, sušší, tlustá, tuhá, pružná, lesklá, se základní barvou zpočátku žlutozelenou, později slámově žlutou, s krycí barvou karmínově jasně červenou, nanesenou rozmytě po celém povrchu plodu.

Tvar

Zploštěle kulovitý, buď s rovnoměrným hladkým povrchem, nebo s oblými žebry zasahujícími polovinu plodu.

Dužnina

Jemná, křehká, chruplavá, středně šťavnatá, nasládle navinulá, dobrá až dosti dobrá, se slabší příjemnou vůní, nemoučnatí.

Sklizňová zralost

V první až druhé dekádě října.

Konzumní zralost

V prosinci až lednu.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost až do dubna, u dobře uskladněných plodů až do května i déle.

Gloster

Původ

Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd Golden Delicious a Coxova reneta. Byla vyšlechtěna Otem Loudou ve městě Střížovice (okres Turnov).

Velikost

Středně velká až větší.

Slupka

Hladká, suchá až lehce mastná, tlustá, tuhá, pololesklá, místy ojíněná, se základní barvou zelenou, později zelenožlutou až světle žlutou a krycí barvou karmínově červenou až tmavě červeně nafialovělou pokrývající většinou celý povrch, s četnými, málo výraznými, drobnými, světle rzivými, bělavě obroubenými lenticely.

Tvar

Vysoce kuželovitý až zvonkovitý, se širokými žebry až do stopešné části.

Dužnina

Jemnozrná, křehká, šťavnatá, sladce navinulá, lehce aromatická, dobrá, zpočátku nazelenalá, poté zelenavě bílá až nažloutlá.

Sklizňová zralost

V polovině až koncem října.

Konzumní zralost

V lednu.

Způsob skladování

Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost někdy až do dubna.
Nabízíme širokou nabídku produktů z vlastního ovoce.
SISPO - Ochranná známka pro zdravé ovoce
Ovoce prodávané pod touto ochrannou známkou je vyrobeno za výrazně omezeného používání pesticidů a umělých hnojiv.
Proti škůdcům a chorobám se přednostně používá biologická ochrana (draví roztoči, ptactvo, slunéčka atd.).
Nezávadnost ovoce je garantována rozbory na obsah těžkých kovů.
SISPO ovoce je produkováno výhradně v Českých zemích
Ovoce se pěstuje v ekologicky nejvhodnějších oblastech, málo zatížených emisemi.
Právo používat ochrannou známku je udělováno pěstitelům vždy pouze pro jeden rok.
Výroba ovoce je kontrolována Svazem pro integrované systémy pěstování ovoce.
Podmínky výroby jsou v souladu s přísnými mezinárodními normami.
Chráněno ochrannou známkou ®
© 2024 Ovocnářství Čepela | Vyrobilo studio
Zásady ochrany osobních údajů
check