Nabídka jablek

 
Nabízíme široký sortiment různých odrůd jablek. Stačí si pouze vybrat ty, které Vám nejvíce chutnají.
 
 
 
 
 

JAMES GRIEVE

 
Původ
Skotsko. Vyšlechtil jej JAMES GRIEVE jako semenáč odrůdy Pottovo. Do praxe zavedla firma Dickson v Edinburgu v roce 1890.

Velikost
Střední až velká.

Tvar
Vyšší, kulovitý až široce tupě kuželovitý, nejširší těsně pod polovinou, oblý nebo jen nepravidelně naznačeně žebernatý.

Slupka
Hladká, lesklá, pevná, pružná, mastná, v době zralosti velmi mastná. Základní barva je žlutozelená, později žlutá, oranžově až světle červeně žíhaná, na sluneční straně zvýrazněné, živě červené líčko, nejčastěji „rozmyté“. Lenticely malé až střední.

Dužnina
Žlutobílá, křehká, velmi šťavnatá, dosti jemná, po rozkrojení málo hnědne. Chuť je sladce navinulá až mírně nakyslá, aromatická, velmi dobrá. Plody mírně voní.

Sklizňová zralost
Koncem srpna až do poloviny září, nejčastěji v prvním týdnu září.

Konzumní zralost
Dosahuje asi 14 dní po sklizni a vydrží do poloviny října i déle.


 
 
 
 

ŠAMPION

 
Původ
Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd Golden Delicious a Coxova reneta.

Velikost
Velikost středně velká až velmi velká.

Tvar
Tvar kulovitý, u kalichu zúžený, lehce vlnitý.

Slupka
Hladká až mírně drsná, tenká, pružná, zelenožlutá s červeným líčkem s nápadným pruhovaným žíháním a tečkami.

Dužnina
Pevné konzistence, středně šťavnatá, navinule sladká, dobrá až výborná, krémová až žlutavě bílá.

Sklizňová zralost
Od poloviny do konce září, někdy i později.

Konzumní zralost
V listopadu.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).

Trvanlivost do ledna.

 
 
 
 

GALA

 
Původ
Odrůda byla vyšlechtěna křížením odrůd „Kidd´s Orange Red“ a „Golden Delicious“ na Novém Zélandu.

Velikost
Velikost střední až menší.

Tvar
Souměrný, vysoce kuželovitý až lehce soudkovitý.

Slupka
Slupka hladká, slabě mastná, se základní barvou zpočátku nažloutlou, sytě žlutou, s krycí barvou jasně červenou, tvořící mramorování a nepravidelné žíhání.

Dužnina
Dužnina pevná, chruplavá, přiměřeně šťavnatá, sladší, mírně aromatická, velmi dobrá, žlutavá.

Sklizňová zralost
V prosinci.

Konzumní zralost
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do března, i déle.


 
 
 
 
 

BOHEMIA GOLD

 
Původ
Odrůda pochází z České republiky. Jde o barevnou mutaci odrůdy „Bohemia“. Registrována byla v roce 2001.

Velikost
Velká

Tvar
Kulovitý

Slupka
Hladká, tenká, lesklá, se základní barvou zelenožlutou, později jasně žlutou, v níž prosvítají zřetelné lenticely.

Dužnina

Jemná, velmi šťavnatá, sladce navinulá, aromatická, výborná, nažloutlá.

Sklizňová zralost
V polovině září.

Konzumní zralost
V listopadu.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do března.


 
 
 
 
 
 

BOHEMIA RED

 
Původ
Odrůda pochází z České republiky. Jde o barevou mutaci odrůdy „Rubín“. Registrována byla v roce 1994.

Velikost
Větší až velké.

Tvar
Kulovitý

Slupka
Tenká, suchá, hladká, se základní barvou žlutou, s krycí barvou tmavě červenou, později rozmytou téměř po celém plodu, někdy se rzivými lenticelami.

Dužnina

Šťavnatá, aromatická, navinule sladká, voňavá, krémové barvy.

Sklizňová zralost
Koncem září.

Konzumní zralost
Počátkem listopadu.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost do ledna až února.


 
 
 
 
 
 

MELODIE

 
Původ
Odrůda je původem z České republiky. Je křížencem odrůd „Šampion“ a „OR-38T-16″. Registrována byla v roce 1991.

Velikost
Střední až větší.

Tvar
Široce kulovitě kuželovitý.

Slupka
Hladká, ojíněná, tenká, se základní barvou zelenožlutou, překrytou nafialově červeným líčkem.

Dužnina

Chruplavá, jemná, středně šťavnatá, nakyslá až navinulá, aromatická, osvěžující, dobrá, bílá.

Sklizňová zralost
V polovině až koncem září.

Konzumní zralost
V prosinci.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).
Trvanlivost do ledna.



 
 
 
 
 
 

GOLDEN DELICOUS

 
Původ
Tuto odrůdu jako náhodný semenáč nalezl v roce 1890 A. H. Mullins ve městě Clay County ve West Virginii v USA. U nás byla povolena v roce 1959 zapsáním do Listiny povolených odrůd.

Velikost
Středně velká až větší.

Tvar
Kulovitý nebo někdy kuželovitý.

Slupka
Hladká středně tenká, středně pevná, zpravidla suchá, mírně lesklá, se základní barvou zelenožlutou, později zlatožlutou.

Dužnina

Středně pevná, chruplavá, jemná, mírně zrnitá, šťavnatá, navinule sladká až sladká, jemně aromatická, výborná, světle žlutá.

Sklizňová zralost
Koncem září až v druhé polovině října.

Konzumní zralost
V listopadu až prosinci..

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu).
Trvanlivost do března až dubna, v chladírnách do června.



 
 
 
 
 
 

IDARED

 
Původ
Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd „Wagnerovo“ a „Jonathan“ v roce 1935 ve Výzkumné stanici ve městě Moscow (stát Idaho v USA).

Velikost
Středně velká až větší.

Tvar
Zploštěle kulovitý, buď s rovnoměrným hladkým povrchem, nebo s oblými žebry zasahujícími polovinu plodu.

Slupka
Hladká, sušší, tlustá, tuhá, pružná, lesklá, se základní barvou zpočátku žlutozelenou, později slámově žlutou, s krycí barvou karmínově jasně červenou, nanesenou rozmytě po celém povrchu plodu.

Dužnina

Jemná, křehká, chruplavá, středně šťavnatá, nasládle navinulá, dobrá až dosti dobrá, se slabší příjemnou vůní, nemoučnatí.

Sklizňová zralost
V první až druhé dekádě října.

Konzumní zralost
V prosinci až lednu.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost až do dubna, u dobře uskladněných plodů až do května i déle.


 
 
 
 
 
 

GLOSTER

 
Původ
Odrůda vznikla úmyslným křížením odrůd Golden Delicious a Coxova reneta. Byla vyšlechtěna Otem Loudou ve městě Střížovice (okres Turnov).

Velikost
Středně velká až větší.

Tvar
Vysoce kuželovitý až zvonkovitý, se širokými žebry až do stopešné části.

Slupka
Hladká, suchá až lehce mastná, tlustá, tuhá, pololesklá, místy ojíněná, se základní barvou zelenou, později zelenožlutou až světle žlutou a krycí barvou karmínově červenou až tmavě červeně nafialovělou pokrývající většinou celý povrch, s četnými, málo výraznými, drobnými, světle rzivými, bělavě obroubenými lenticely.

Dužnina

Jemnozrná, křehká, šťavnatá, sladce navinulá, lehce aromatická, dobrá, zpočátku nazelenalá, poté zelenavě bílá až nažloutlá.

Sklizňová zralost
V polovině až koncem října.

Konzumní zralost
V lednu.

Způsob skladování
Nejlépe v temnu a chladu (ne mrazu). Trvanlivost někdy až do dubna.